Sunday, April 23, 2017

Reactivated mode

Akhirnya i got back my blog. ALHAMDULILLAH. banyak nak share kat blog. I dont care if ada yg baca atau x. It is basically my life that i pen down so that i can remember it well.. for every moment.

Wednesday, July 22, 2015

Selamat hari raya

Alhamdulillah... after sebulan puasa akhirnya dah raya... tahun ni aku raya kat melaka sbb giliran azrai utk raya puasa... sehari sebelum raya kitorg dah blk melaka bersama rendang rusa.

Gigih x gigih masak rendang.. sebenarnya kalau suruh aku masak rendang ngn ayam masak kicap aku will prefer masak rendang... blender bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, lengkuas sikit, segala adik beradik jintan dan ketumbar pastu lebur dalam periuk... dengan serai yang dititik2.. haha pastu bila daging empuk letak santan kerisik... biar dalam periuk... gula garam n hujung sudu kecik perasa cukup dah...by the way aku x tumis rendang aku... budget healthy ler tu... tp sorry no pic....

So yup tahun ni kitorg punya tema hentam mana suka... hari 1st more tu hijau lumut

so ini laa pic raya first kami... uya dah lasak so ssh nk ambil pic comel2... by the way masa ni berat aku mnghmpiri berat masa aku nk tawen dl... penangan puasa di DOSH... huhu.... 5kg hilang mcm tu je.... haha.......
ni pulak hari raya ke 2.. baju murah ni...rm69... bangga dgn diri sendiri.. korg mesti nk baju raya mhl2 kan... hehe

hr2 seterusnya aku hanya bertshirt lengan panjang dan berseluar sambil rewang kat dapur rumah mak bapak aku.... 

tahun 2013 kami beraya berdua (uya dalam perut), 2014 bertiga... 2015 pun bertiga... haha... 2016??? Tunggu je laaa.... haha... 

Wednesday, June 10, 2015

1st night without uya

Seperti yang semua maklum... aku dan uya x pernah tidur asing sepanjang uya dilahirkan. Aku pernah kena gi course kat nilai selama 5 hari 5 mlm. Course started pukul 8.30 pagi. Dan malam dr pkl 8 hingga 10 mlm... tapi aku ulang-alik sri damansara-nilai sehingga hari rabu.. mengantuk sesat barat tapi tekad utk balik sebab uya menyusu badan.. Hari rabu aku angkut uya, my mil, sil and my husband sekali...

Macam tu laa kalau ada course ke meeting ke... either aku ulang alik atau angkut suami and uya sekali.

Malangnya this time husband aku x punya cuti yang panjang. Meeting pula kat port dickson... dan meeting habis hari2 pukul 10 mlm. Not a good idea utk travel back and fro ke kl. Di tambah highway pd- seremban malam2 mana laa ada kenderaan sgt... huhu bahaya... so after discussed tung tang tung tang ngn my husband decided utk pergi dl monday, uya and my husband would join me on tuesday evening. I think it is better dari x de kan...

So last monday first time aku tidur tanpa uya disisi... meeting habis dkt pkl 11 lbh... sampai bilik pam susu and prepare to go to bed... guling kiri guling kanan mata x boleh pejam... lagi laa kat tempat baru and sorang2 dalam bilik besar tu... pejam2 mata terjaga dekat 3-4 kali... maybe biological clock aku berbunyi kot... no idea... tapi mujur aah port dickson x banjir... gerimis pun x... muhaha... hati kebal ni...

Pagi2 tu mesej suami tanya... uya ok x... kesian... 4 kali dia bangun utk susu... nasib aku dah readykan susu ebm utk uya minum waktu malam.. at least x dapat direct dapat susu ibu kurang rindu kot. So hari tu suami gi kerja dalam ngantuk.. mujur suami ok.. dia kata pengalaman pertama dia jaga uya malam2...

Mungkin aku belum bersedia untuk tidur asing atau jauh dari uya...  slow2 nnti uya dah faham baru aku ajar dia berdikari... for now... biarlah dia jadi baby aku...

Saturday, June 6, 2015

Confinement

Uik apa ni asyik patah balik je.... sorry ye... layan je laa mood aku yang haywire ni. Apa preparation untuk confinement.... ni kira apa yang korg nak prepare utk lepas bersalin..  yg check list bayi bagai tu aku rasa mana2 ada... so cr ler sendiri haha....

1. Venue
tempat di mana anda nak duduk berpantang. U may deliver ur baby at kuala lumpur and go back for confinement at your hometown or the other way round betul x. But for me.. i decided to have my confinement at my parents house. Lg pun aku ddk segamat and husband duduk kl. Pilih tempat yg korg selesa n selesa.

2. Bidan  
as usual ... ayah aku dah book utk cik incun as my confinement lady. She is good. Just tang jaundice byk amalan dia aku tak layanz. Mandi bayi pun dia buat.

3. Duit
haha yang ni penting. 3 bulan gaji penuh x kerja so kenalah ada duit poket utk shopping. Lg bagus kalau korg siap2 ambil laki korg punya atm card or cdt card utk shopping haha...byk duit nak guna after confinement. Especially duit makanan korg and anak2 if korg stay kat rumah ur parents... hulur laa sikit sebanyak bantu duit dapur. Kalau mak bapak korg mmg jutawan or mmg duit berkepuk2 kira bonus ler tu. Duit byr confinement lady korg... barang2 yang tiba2 itu ini x cukup... mcm aku... aku sediakan dkt rm5k utk bebenda ni semua... yup nk bersalin byk guna duit... ( x msk duit bersalin)

4. Set berpantang
Kakak2 aku dah pesan x payah beli sebab our confinement lady tu mmg dah ada dah barang2 dari mandi herba hinggalah pengurusan bayi tapi aku sibuk gak cari sendiri.. so sempatlaa rembat tanamera set tu. Try guna sehabis baik tp x habis laa sangat..
Set pilis+ param tu x banyak so aku guna sampai habis sbb sayang kan... tp berterabur dalam bilik dgn bebenda tu semua...so i dont like it... leceh..
Cucian ada sabun... ok yg ni i like so much... mmg kurang ler kesan degil stretch mark...and benda ni tahan lama gak... ke aku beli 2 ketul tu yg smpai hbis confinement pun ada... sorry x ingat... then ada cucian miss v, best pakai pagi2...mandian herb dia simple sangat compare yg mak incun punya... semuanya diorg grind msk dlm sachet tinggal rebus je..
Vco... ok yg ni aku beli 2 botol.. konon beli lebih utk perineum massage la.. hampeh... tp aku smpai sekarang guna benda ni... haha... bila uya kena nappy rash ngn rashes kat muka tu mmg aku sapu je benda. Yup ingat ke heat rash tu uya bby lg nangis2 sbb sakit aku sapu x smpai 3 hari licin... and ada sekali uya baru 3mth+ tiba2 dia capai makanan panas dpn dia .. per lg aku cepat2 basuh dgn air bersih dan letak vco ni... Alhamdululillah yg merah2 tu terus hilang x berapa lama pastu... aku sendiri hari tu aku kena minyak panas kat tgn dan kaki... basuh2 dgn air bersih yg tgn aku letak vco... yg kaki aku biar je... yg aku nampak scar tgn aku x smpai seminggu hilang clear... yg kat kaki lama giler...
Btw ada 1 lg minyak... minyak urut... aku guna lg sampai sekarang.. best... n aku x kuar alahan apa2 kt minyak ni.. fyi my allergy dgn lotion ke dgn minyak ke sgt ler teruk... haha..
Pastu ada spray lavender. Aku x guna sgt sbb aku x dan nk spray sana sini haha

5. Aqiqah.
Ok yg ni ikut islam bg yg mampu dibuat pada hr ke7 .. masa tu bg nama... cukur... then aqiqah. Tp yg ni aku delayed smpai uya setahun sbb mak n ayah aku x sihat. Tq laa to ayah hussin n emak eton belanja aqiqah uya.

6. Socks
Yup.... lot lot of pair of socks yg selesa and thick .. lg2 if mak bapak korg jenis yg strict bout ibu jari kaki... hehe... until 1 extend aku rasa nak balut je ibu jari kaki aku tebal2... stress

7. Kain batik or skirt.
I prefer kain batik sbb time ni ler nak nampak macam gadis melayu kan... hr2 korg boleh pakai skirt tp x setiap hari ko pakai kain batik .... hehe....

6. Alright for meanwhile i think tt is the list for now... byk gak yg korg kena consider once deliver... dan yang penting mentally prepared... no more jumping on the bed haha....

Friday, June 5, 2015

Gentle birth

Istilah ni aku asyik dengar sejak 2 tahun lepas.. gentle birth... home birth... doula... hospital... doctor... yg 2 terakhir ni musuh ketat...

What ever laa anti2 doctors and hospital ni aku mls nk komen... kejap lg korg screenshoot or even shared apa2 je yg aku tulis and pastu pakat ramai2 perlekehkan kutuk2... x pun masuk dlm paper by....... doktor kecoh dlm blog... adoi... kata hak bersuara... for doctor... eventhough korg x mention nama or apa pun asal diorg terasa pedas dah kira unethical... hehe... x caya??? Dah terbukti...

pastu kuarkan hadis dan ayat al quran bila ada org bls balik... org yg sama kejap keluar status ayat alquran ni ayat alquran tu... then tiba2 status dpn tu terus cakap kutuk2 gelak2 pakat hentam sama doktor2... x de etika laa..  ilmu x cukup laa... adoi adoi... biaq pi laa..

Aku ada pengalaman di labour room only 4 mths je ... yup masa housemanship... tp masa 21/2 tahun klinikal berlegar2 je kat labour room beljar belajar jd doctor(eventhough korg kata rugi belajar doktor sbb 95% ada dlm google..)
So far throughout my experience as a medical doctor ... doctor... tak pernah sekali pun aku tengok doktor2 ni masuk labour room jln2 main petik je... 'ok ko ko ko n ko pasni caesar. Shut up dont talk2... u apa tahu i doctor... or x de pula yg tgh nak teran tu korg ckp ok ko ko ko potong epi bg besar2 senang nak lahir... or rasa macam penyedut hampagas je pesakit punya perangai berdendam terus point pasni ko msk caesar... make sure dia x kuar in one piece...or start pitocin laju2 bg kencang contraction kaw2 bising... seriusly lillahi... aku x pernah jumpa any doctors or specialist yang berbuat decision mcm ni. Benci bunuh... benci caesar... benci terajang...

tapi kalian letak kami... ubah kami... sehingga kami kelihatan seperti contoh di atas ni. X percaya??? Sila baca komen2 kalian dan renung betul x apa aku cakap. Nak cakap pun malas... sbb yg buat komen mantap2 ni adalah org2 yg pernah bersalin... so diorg rasa dijeoperdise.. diorg rasa kami semua ni sebenrnya x tolong mereka tp telah meranap2kan mereka ketika mereka ingin bersalin... kami ni pembunuh anak mereka.(sedangkan sebenarnya ank mereka berjaya diselamatkan)... kecewa...sgt kecewa...

Pernah tak kalian semua berada di tempat kami... sure tak pernah kan sebab tu main bash .. a day of O&G adlah nightmare if korg take for granted everything.

Masuk labour room target kami adalah 'deliver vaginally until proven otherwise...' (sorry tp mmg ada private sector khususnya mmg kerja nk caesar caesar caesar)... kalau kami di kerajaan... go vaginally... hello korg tahu x caesar tu payah... nk book case kat anaest... kena marah sebakul lagi2 bila ibu x ready puasa... then nak call paed untuk standby... then korg kena masuk dgn MO... tahu x apa perasaan paed2 yg standby??? Doa... 'kid u better breath n cry well ok hehe'... yup... sbb kami tak de KPI berapa cpr kena buat... berapa intubation kena buat... tp KPI kami di paed adalah selamatkan bayi ini . scrub in... (sekali ok lg..  kalau berderet2 mmg kadang rasa mcm nk mati kepenatan)... nak operate korg ingat senang ke... nk prevent terpotong ureter korg... (ureter ok jgn ckp aku bodek)... lg2 kalau anak ke 2 ke 3... adhesion... bladder mn... uterus mana pun ssh nak beza... then nk keluarkan bayi bukan main seluk2 je ok... kalau kena pakai forcep forcep laa... kalau perlu pakai manouver gunalaa...kalau kena fundal pressure... bukan setakat HO je ngan anaest sekali tertonggeng2 tolong sebab nak selamatkan bayi...kalau laa kami ni berniat jahat kami buat slow2 je... tunggu je dia keluar gentlely ambil masa puisng kiri kanan keluar tingkap... adoi... ingat nk tutup tu boleh sebarang tutup pakai glue bagai... kalau semberono... adhesion... u dont wish to see adhesion...

Pitocin... best sgt ke pitocin ni... if korg dah mmg ada surge cantik no need laa kan... korg ingat semua org dalam dunia ni kitorg bg pito ke... nampak drip je pito nampak drip je pito... drip tu iv drip ns... takut korg terhydrate... tapi kalau refused aku rasa selagi ko nak branula aku ok je...
Ctg menyemak.... serius ke menyemak?. Ok aku ada satu case nak share.... one mother ni elok je in labour... x de arm.... (arm pun sekarang dah x semua org arm... remember semua wanita harus deliver vaginally and normally until proven otherwise)... then out of sudden bradycardia yg mmg tahap x boleh detect pulse... detected around 60... imediately book ot asap... inform husband n patient... bung bang bung bang.... within less 30mnt patient dah on table... paed datang berlari2 dah mcm apa msa tu... caesar sup sap sup sap... bby born flat... apgar dlm 0.. x silap masa tu... resuscitate... alhamdulillah baby survive... (guys in bukan langgar ethic... sbb aku x mention sapa sapa sapa pun... x de tarikh tak de apa... jgn screenshoot ok.. hodoh)... so korg rasalah... kalau kitorg x check ctg tu.... korg rasa boleh x tahu bby was distress??? and from above story korg rasalah dr PAC ke kitorg sport lady ni akan caesar... x kan... we intervene when there is necesaary... korg rasalaa... lets say masa tu kita emphasize let do the natural birth take place... apa agak nya???.... for sure korg akan sue kami kan kan kan??? So tell us what we should do if this happened????

Thick meconium stain liquor... 'no need intervention... semasa lahir... physiological will take place and the baby will vomit all the meconium out...' ... lady... u might be just lucky that Allah really love u and safe ur baby and you. But this not happened routinely... we had seen many bby delivered with thick and moderate meconium stain liquor... if vigurous mmg kitorg x active resus... just clear the nose and mouth... clean it wrap in cloth... pass to the mother with skin to skin contact... delayed cord clamp... then after that ok laaa.... tp i had an experience... normal delivery... no pito... no analgesic... then liquor - thick meconium... )... lahir2... flat... so let me asked ur opinion... bby mmg flat... apgar 0-1... nk delayed cord clamp ke??? Nk skin to skin contact ke... nak minta mmy dia peluk cium puas2 dl ke... or korg nk intervene... yup intervene... rush to the resus area... cpr beb cpr... aku antara yg pernah tolong buat cpr tu... ko tahu x apa kat otak aku masa each time aku kena buat cpr kat bayi... or resus bayi... ' sayang... bangun... fight... wake up... breath... u mom is waiting for u'... kalau kami ni syaitan... kalau kami ni kurang ajar kalau kami ini pembunuh kalian rasa perlu x apa yg kami buat tu????

Sapa kata x de kematian... sapa kata tak de bayi yang meninggal... tp kejadian2 inilah yg cuba kami hindari... sbb tu laa kami cuba patuhi semuanya... dan doa dan tawakal.... bukan hanya duduk... biarkan biarkan biarkan berlalu....

Aku tak kenal kau... korg pun x kenal aku... tapi hati terkilan kecewa aku ingin meluahkan....
Hari ini... kalian hina kami... caci kami... buat kami seperti penjenayah yang menghalang kalian memperjuangkan hak asasi kalian... kalian buat seolah2 kami ni bodoh... seolah2 kami tak de maruah.. kami ni seolah2 mmg nak menghancurkan kalian... tak apa laa... Allah tahu apa di dlm hati kami.. tujuan kami sebagai doktor... cinta kami kepada karier kami... kami x belajar utk kalian menghina mencerca kami... tp mungkin ini ujian Allah bg kepada kami.. in syaa Allah.... jikalau apa yg kami lakukan... hanyalah utk membantu sebaik yg mungkin.... Allah akan tunjukkan suatu hari nnti... tetapi jika benar laa apa yg kalian katakan ke ats kami... kami berdoa Allah tunjukkan kami jln yg benar.. oleh itu behenti membuat statement mengatakan hati2 kami ni dah hitam... sehingga bebal nk terima apa yg kalian minta.... kerana mungkin hati2 kalian yg hitam sehingga gagal menerima keikhlasan seseorang...

P/s... di atas ni x de satu pun mention nama pesakit... atau apa2 pun yg specific... kalau ini pun dikatakan melanggar etika... tepuk dada tanya apa etika saya sebagai seorang penulis dan pembaca

Sunday, May 31, 2015

Power pumping

Uik apakah itu. Alright power pumping ni aku x belajar masa course 21 hours bf dl2.. yg ni aku dpt dr blog counsellor2 breastfeeding. Dl aku mls baca blog2 ni budget kira cukup ilmu di dada... haha budget giler... hakikat hampeh..

Alrite dear... this power pumping ini amat berguna untuk ibu2 yang susu sikit... susu merundum... and ibu2 yang nak menambahkan production susu...

So apa kaitan ngam aku??? Aku tgh berkobar2 nak menambahkan susu yg depleted sungguh ni... usaha.. doa.. dan tawakal... semoga dipermudahkan kan...

Ok so mcm mn power pumping ni.... yang penting sekali.... MASA...
1st.... waktu malam... kenapa malam... siang x boleh ke buat power pumping???... kita kena back to our physiology... production of prolactin tinggi pada waktu malam... yup prolactin adalah hormon ptg utk production of bm..
2nd... kena buat dalam almost 1 hour... seriusly 1 hour.. no pain no gain my dear sister....

Alright what u need is.... breast pump....

ni contoh single pump.... ok kalau u all mmg ada single pump so what u need is start pumping for 10 minit then alternate kiri kanan mcm.tu... each miss b 3 kali... so total 1 jam kan...aku suka buat single pump sebab dia continuous... kiri kanan kiri kanan kiri kanan... hah mcm tu... sambil tu.boleh laa iron baju ke... tgk tv ke.. yg ptg relax....
yang ni double pump... (mcm glamour je freestyle ni kan)... yang ni korg boleh guna 2 pump simultaneously.. 10 minit... pastu rehat dlm 5 minit ke 10 minit then buat lagi 10 minit then rehat lagi... pastu 10 minit yang last... untuk kaki tidur macam aku... 5-10 minit rest tu silap2 rest sampai mlm haha... so aku prefer single pump....

so berapa lama nak buat..? Seminggu ke 2 minggu kwn2 ku... again no pain no gain... 
kita usaha laa... kalau mmg ada lg rezeki utk anak kita .. in shaa Allah adalah pertambahan susu... mari kawan2 malam ni malam 1st... so i nak tdo dl sbb i nk bgn pkl 12 to begin with my power pump... fighty...

Wednesday, May 27, 2015

Stock susu (EBM)

Practically u have to prepare EBM throughout ur confinement leave tu. If u keep inside deep freezer tu kan boleh simpan dlm 6 mths. Then if u keep kt freezer two doors upto 3 mths. So by the time ko nk kerja stock penuh sepeti. Aku rasa ramai ibu2 ajar nak simpan mcm mn.. aku nak share pengalaman aku with so called no stock tp Alhamdulillah aku berjaya fully bf anak aku smpai 6 bln. Aku x guna ayat exclusive sbb remember aku ada cerita mcm mn susahnya penyusuan aku 3 minggu pertama.


So malang aku ni mcm jatuh ditimpa tangga 5 kaki.. hehe.. dah laa mak bapak aku sakit gilir2 masuk ward throughout confinement... 5 admission each tau bukan main2. Ada masa aku terpaksa sewa homestay so x ddk rumah. And bila kat rumah peti sejuk aku lak rosak. First 10 bekas dadih kecik tu buang mcm tu je. Each 3ml. Dgn susu ala2 paip air kena potong tu laa dugaan aku. And emak aku yang mmg supportive bf berada dlm condition delerium lama sgt. Keluar masuk hospital tu so aku x blh nak bincang dgn emak mcm mn nk simpan susu. 


Nak dijadikan cerita... mak aku fully recovered less than 2 weeks before aku balik segamat. Then bila aku ckp peti sejuk asyik rosak then dia cakap ' kenapa x simpan dlm deep freezer kat dapur tu. Masukkan dlm tupperware emak so bau ikan x masuk'.. aku ingat aku pandang and cakap ngn emak ' emak.. kenapa emak lambat sgt sembuh' haha... memang ler aku ni doktor tp bab2 duniawi ni aku mmg no common sense.


So dalam masa beberapa hari yang tinggal tu which is sgt2 limited time aku try laa ngepam.. nak tahu lg x kesalahan aku apa... sehari pump sekali je haha... so bilanya nk kumpul stock. 


So berapa susu yang aku ada ketika awal2 tu? Less than 15 onz.. serius x tipu.  Tp aku nekad dan yakin ada rezeki anak aku. Alhamdulillah aku jumpa pengasuh yg sgt baik hati dan excited nak jaga anak yang nyusu susu ibu. Aku siap bg instruction mcm mn nk simpan and panaskan susu ibu. Siap buka peti sejuk rumah org. Lantak laa sbb susu2 tu sgt laa berharga. Aku tjk bahagian mana nak simpan susu. Then mcm mn nk guna warmer semua laa.


So hari first setelah google sana sini aku baca seorg bayi awal2 hanya perlulan 2 onz sekali feeding. So aku mskkan 2onz setiap satu and letak dlm 6 botol. 2 fresh 4 defroze. Aku minta defroze jln dl br fresh. Sbb aku takut if uya x minum kan membazir. Once defroze mana blh bekukan blk kan.


Kat office aku inform kwn2 aku.. please expect aku hilangkan diri dlm 30minit setiap 3 jam. So pkl 9, 12, 3 dan sebelum blk aku dok mngepam. Sbb aku umpama kais pg makan pagi kais ptg makan pg muhaha.kat rumah pula aku pump every time lepas uya susu. Utk pastikan miss B betul2 kosong. Gigih kan haha.. walaupun miss B mcm ringan aku tetap pump hehe... Masa ni aku msh guna swing. Sebulan lbh tu yg aku rembat spectra m1 senang sikit. Alhamdulillah susu aku pun dah bertambah banyak. Aku mmg simpan dlm 2 onz ke 2.5 onz each dlm botol. Masa awal2 tu aku x masak sbb susu penuh freezer haha. Kenapa x guna plastic.. sbb susu sikit bila kita guna plastic ada remaining yg melekat2 kat susu.. setiap drop berharga.


Sampai uya 5 bulan... when she started needed 3 onz 6 botol Alhamdulillah aku msh boleh supply. Sedangkan remmber i start with almost near nothing.
So tt my experience. Selama ni aku baca dalam blog2 susu penuh sepeti sejuk aku rasa doubtfull initially.. semua ajar kalau x de stock balik susukan. Tp aku x blh nk blk susukan sbb waktu rehat doktor bukan mcm org pejabat lain blh sejam lebih. We are the very limited tgk laa sempat x sempat mkn. So nk terbang jumpa uya almost impossible. Tt the reason aku jd sgt cekal and tabah. Percaya lah kalian juga boleh lakukan... chill... hehe

jadual cara penyimpanan susu ibu

About Me

My photo
i'm a newly grad doctor who dont really look like a malay...but i'm maaa....my paternal side of ancestor came from thailand married to a javanese while maternal side baba, indian and malay.. so here i m, a mee rojak... hahaha.. so plzz dont ask me again whether m i an indian.... gosh it is pethathic to explain again and again...:P