Tuesday, December 25, 2012

cincin lelaki

actually post ni should be written long time ago... aku rasa since 4 months ago kot... muhaha.... 
After tunang, pening sangat kepala macam mn nak cari cincin untuk pengantin lelaki.... banyak yang perlu di consider.....
1...AGAMA... yup yang ni should be first among all right. Dalam Islam lelaki tak boleh pakai barang perhiasan emas kan....(aku khususkan kat sini cincin yer... yg gelang rantai segala tu hukum dah lain ok).. so aku pun browse ler how about SUASA? suasa kan combination emas20% tembaga 70% and perak 10%....so cari punya cari info dr mr google... basically ada 2 pendapat yg aku dapat.. pertama boleh kedua x boleh.... muhaha membantu kan.... pening kepala.... ada pendapat mengatakan boleh kerana ia adalah campuran dua logam di mana amat susah untuk dipisahkan emas dan campurannya... tp ada pula fatwa mengatakan tidak boleh kerana mengunakan fatwa ia berasal dari emas... so x kisah lah dah mix ke tetap haram....
http://ustaznaim.blogspot.com/2010/02/hukum-lelaki-memakai-cincin-suasa.html
ok ada juga pendapat yang mengatakan suasa tu dibolehkan hanya jika emas di dalamnya tidak melebihi 1/3 dari komposisi barang kemas tersebut... yang ni satu hal la pulak, macam mn nak tahu dia lebih atau x... susah kan... adoi....
http://ilmudanulamak.blogspot.com/2011/02/hukum-lelaki-memakai-suasa.html
tp aku suka pendapat yang ke-2 ni sbb penerangan yang diberi lebih faham...hehe...
dan bertambah2 lucky sbb encik tunang tak suka suasa... dia kata macam orang tua2... cis encik tunang, if u said earlier tak ler pening kepala den cari info ni segala... cis cis...

2. ONGKOS....
ya ibu2 bapak2 ini sangat2 ler penting..... kalau budget setakat rm200-400 usah ler bercita2 tinggi nak platinum segala... boleh lah menghala ke kedai silver, suasa, and yup paladium pun ok juga

3. interest..
ok yang ni last sekali... sbb kalau ongkos nyer ciput tapi mahu cincin bling2 ye udah susah yer bapak2... jadi bila sudah tau ongkosnyer berapa, asingkan ler cincin yang sebegitu ongkosnya then choose laaa which one fit the most with u ok... heeh

so, setelah diconsider semua ni, at first kiotrg plan nak cari platinum... yelah lepas tunang, budget kira ok lagi laaa kan.... so nk tgk gak harga mampu beli platinum ni berapa kan.... nak dijadikan cerita, kami dgn sempoi nyer...(aku pakai jean, t-shirt lengan panjang , tudung bawal while encik tunang dengan jeans and t-shirt) menuju ke KEDAI EMAS SRI PINANG di semua house.... bersemangat gak nak tahu harga platinum ni... rasanya kalau bawah rm2000 masih boleh dibeli.... then masa kitorg dtg the pekerja adalah seorang wanita melayu muslim yang make up setebal 5 inci... perasan sofistikated.... layan kitorg hujuung mata je... poor explanation, berlagak sombong... dalam hati masa tu nak je aku tempelak dia.... ko ni pekerja je kan yang ko nk berlagak diva kepehalnyal.... aku cikai2 macam ni pun doktor ok x payah nk tunjuk kurang ajar ngn kitorg... masa tu mmg dah terbekenan ngn sebentuk cincin platinum berbatu biru harga dalam rm1600 tak silap.... tp sebb pompuan tu punya pasal kitorg pun blah tinggalkan pompuan tu... makan ler sombong kau tu... lagi pun encik tunang mmg x rasa worthy pun cincin harta mahal mcm tu...
so aku teringat satu kedai emas yang terkenal menjual paladium... palladium ni bawah laaa dr platinum.... DIAMONEY 
oklah rasanya korg kalau browse byk blog2 pompuan nak kawen mcm aku ni akn spoke bout this shop laaa kan... bukan apa tp compare sri pinang yang macam bangang sombong tu kan, pekerja2 diamoney ni sangat ler friendly... dia tanya budget kitorg then tjk cincin2 yang kitorg might like... so tak sampai 10 minit pun kt kedai tu, encik tunang berjaya jatuh cinta ngn cincin yang dia suka.... memandangkan cincin tunang aku ada batu warna biru, so cincin kawen dia pun nak batu biru juga... layan je la ini budak besar... budak ini sangat manja jadi jangan lawan ok nnti dia merajuk.....
harga pun boleh tahan.... sangat ler murah dan design sangat ler ctk.... so berakhirlaaa jungle trekking cincin kawen encik azraai di awal bulan 9... tahniah... hehe

No comments:

About Me

My Photo
i'm a newly grad doctor who dont really look like a malay...but i'm maaa....my paternal side of ancestor came from thailand married to a javanese while maternal side baba, indian and malay.. so here i m, a mee rojak... hahaha.. so plzz dont ask me again whether m i an indian.... gosh it is pethathic to explain again and again...:P